16-12-06

bijeenkomst november 2006

Verslag 4 November 2006.

 

 

Jan maakte het verslag en Lambert fungeerde als moderator.

 

 

Zoals reeds enkele malen met succes toegepast kreeg ook nu weer iedereen de kans om zijn voorkeur te uiten over de te behandelen onderwerpen. Volgende items werden als voorkeur genoteerd.

1. LHC detectoren; CMS Higgs deeltjes en wie kan ons vertellen wat dit betekent?

2  nieuwe kunstmanen rond de zon.

3. CCD camera; hoe werkt dat?

4. Wie kan iets vertellen over kleurschakeringen ?

 

Wie kan ons vertellen wat LHC detectoren; CMS Higgs deeltjes zijn?

Niemand van de aanwezigen kan iets zinnigs vertellen over LHC detectoren of CMS Higgs deeltjes. Mark Smits, als vragende partij, zal tegen de volgende vergadering proberen te vertellen waar de afkortingen voor staan en zelf even nagaan of er intussen ook iets meer over bekend is.

 

Twee nieuwe kunstmanen rond de zon

Er zijn 2 nieuwe kunstmanen gelanceerd die beiden onder een hoek van 45° rond de zon draaien en de zonactiviteit observeren. Ze zijn onlangs gelanceerd en kunnen door hun positie t.o.v. elkaar een dieptebeeld maken. Hierdoor wordt het mogelijk om het gedrag van het oppervlak en de hoogte van uitbarstingen op de zon te meten. Ze draaien niet zoals Magelhaen over de polen van de zon.  Job Beeren zoekt nog verder uit wat het exacte doel van deze operatie is en brengt dit volgende vergadering aan de orde.

 

Hoe werkt een CCD?

CCD staat voor “Charged Coupled Device”. Het is een versterker van het invallend licht.

Als we even terug kijken naar de klassieke fotografie dan weten we dat er soms lang moet worden belicht; maar dat een te lange belichting de gevoelige laag van een film tot verzadiging kan brengen.  Dit komt door de steeds herhalende reactie van de lichtdeeltjes met de filmlaag.

Met een CCD worden de lichtdeeltjes verzameld op een fotogevoelige chip die de lichtdeeltjes verder versterkt. De CCD is een chip met 12 miljoen ontvangers in rijen naast elkaar. Dit zijn de “pixels”. Er zijn diverse types zoals KAF; KAFI enz. waarmee een lijst van pixels wordt aangegeven. De versterking van de lichtopname kunnen we regelen. Hierdoor kunnen we erg zwakke objecten duidelijker in beeld krijgen.

Als een CCD wordt ingeschakeld wordt er telkens een spanning op de chip gezet die meteen voor een “ruis” zorgt. Er wordt een “dark frame” gemaakt als referentie om te starten. Deze waarde moet bij de beeldvorming worden afgetrokken.

Het licht op de pixels wordt naast elkaar in rijen afgelezen. Beginnend vanaf boven schuiven alle lagen telkens op van boven naar beneden. De uitleessnelheid  is 1/10 seconde.  De CCD moeten we zelf programmeren en voor de verwerking moet de computer een snelle processor hebben.

Sinds enkele jaren zijn de CCD camera’s enorm snel geëvalueerd en goed betaalbaar geworden. Ook de kwaliteit van de foto’s is enorm verbeterd. Focaal werken is goed mogelijk met een afstelring. Deze zorgt voor een afstand t.o.v. de diepte.

Er is wel een groot verschil in principewerking tussen de CCD camera en de restlicht versterker. Deze laatste heeft een fosforscherm en mag niet worden gebruikt in de richting van sterkere lichtbronnen. Dit geeft risico op verbranding.

 

Wat is kleurschakering?

Er is een groot verschil tussen absorptie en emissie. Absorptie ontstaat door interferentie van de golflengte als elementen aanwezig zijn met vergelijkbare frequenties.

Emissie ontstaat als atomen na het opnemen van energie deze afgeven en elektronen terugvallen naar een lagere schaal. De elektronen geven de energie dan terug af in de vorm van zichtbaar licht.

Wat gebeurt er dan als wit licht, dat bestaat uit alle kleuren van de regenboog, op een groene muur valt. Met andere woorden : Waarom kleurt de muur groen terwijl alle andere kleuren er toch ook op vallen. Moet ze dan niet altijd wit zijn en wat gebeurt er met de andere golflengten (kleuren)

De verf op de muur absorbeert alle kleuren behalve de groene kleur. Deze wordt gereflecteerd waardoor de muur groen wordt.  De overige golflengten gaan in en door de verf en worden in de verf en de muur opgenomen om nadien langzaam onzichtbaar terug te stralen in het infa rood. Een zwarte muur reflecteert niets. hier wordt alle licht volledig opgeslorpt

 

Behalve de R grote onderwerpen werden nog enkele bijkomende onderwerpen kort doorgenomen zoals gamma flitsen, aardscheerders, novae en supernovae, maar hoe interessant ieder item ook was, de tijd was onverstoord blijven verder tikken waardoor het intussen bijna half twaalf was geworden.

Het was een gezellige, boeiende en leerrijke avond .

 

Jan Hermans.

 

Verslag kijkavond 17 november 2006.

 

Op een keer moest het lukken, en jawel…..weersomstandigheden niet van topniveau, maar een kijkavond om U tegen te zeggen. De eerste maal dat we de geautomatiseerde kijker van Lambert in actie zagen en we hebben het geweten. Verschillende records werden gebroken en dan spreken we niet over snelheid en accuratesse. De opgevraagde objecten verschenen één voor één midden in het beeldveld van de kijker. We hebben een enkele keer gewisseld van oculair, maar omzeggens de ganse avond gewerkt met een 40mm breedbeeld Super Plossl oculair waar we tegen het einde van de avond een speciaal deepsky filter op monteerde. Het was toen dat Jan Hermans als eerste opmerkte dat de reflectienevels in de Pleiaden zichtbaar waren. Voor de rest van de avond hebben we vooral open sterrenhopen gezien (sommigen keken we dwars doorheen), bolhopen, elliptische sterrenstelsels, melkwegstelsels en enkele Leoniden. We hebben individuele sterren bekeken, dubbelsterren en variabelen. Van Messier tot NGC, ze waren allemaal te zien. Een kleine opsomming van de objecten die de revue passeerden: M36 - M37 – M38 – M35 (schitterend mooi) – M103 – M101 – M31 – M32 – M110 – M57 – M34 – NGC 2129 – NGC 2158 – M45 – Algol – Mira – Wega – Capella – M33 – X-H PER – NGC 848 – NGC 868 – M97 -  en ik weet zeker dat ik er nog een paar vergeet (sorry Geert!). Al met al een zeer geslaagde kijkavond met een stuk of zeven deelnemers, allemaal even wild (bewijs is zichtbaar op  foto). Begonnen om 20.00u en het einde was voor 23.30u. We beloofden elkaar dat we, als het vriest en de wintersterrenbeelden hoog aan de hemel staan, dit nog een dunnetjes over te doen en meteen een beetje Astrofotografie gaan doen. Het zal de moeite zijn. Hou de agenda en de hemel in de gaten.

                                                                                                                                                                            LBe

 

13:32 Gepost door LBe in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.